'Allright?' 'Allright!'
15 september 2016 - Plymouth, Verenigd Koninkrijk
Nog geen vier dagen ben ik weg van huis, maar ik vind al helemaal prima hierzo. Mijn kamertje is klein maar fijn, mijn Hongaarse huisgenootje is super leuk (de andere vier Britse meiden komen dit weekend) en de zee is gewoon lekker zeeïg. Natuurlijk zijn een heleboel dingen nog hartstikke wennen. Zoals dat ik voor geen meter door heb waar de auto’s vandaan komen (links, rechts, achter, voor, huh?), ze geen normaal brood hebben in de supermarkt en dat elke Brit je vraagt hoe het met je gaat terwijl het ze geen reet boeit. Ik heb dan echt de neiging om een heel verhaal op te hangen, maar dat is – helaas voor mij – niet echt de bedoeling. Het gaat gewoon van: ‘Allright?’ ‘Allright!’
Waarschijnlijk had ik maandag de kortste vlucht van alle internationale studenten hier. 45 Minuten van Amsterdam naar Londen Heathrow. Gelukkig kwamen daar nog even dik 10 uurtjes achteraan voordat ik in Plymouth was (wachten op de bus, nog meer wachten want de bus kwam te laat, nog meer wachten in de bus want de rit duurt lang etc.). 10 uur de tijd om mijn mede studenten te leren kennen! Op het vliegveld vond ik al gauw andere studenten die naar Plymouth gingen en raakte ik aan de praat met twee meiden uit Duitsland en de VS die vlak bij mij zouden komen te wonen. Hartstikke gezellig, maar het was wel te merken dat iedereen doodmoe was en alleen maar naar bed wilde. Rond half 2 kwamen we aan in Plymouth en werden we naar onze kamers begeleid door de Residence Assistants (RA’s): oudere studenten die in dezelfde ‘hall’ wonen als jij. Allemaal super goed geregeld, zelfs om middernacht (mijn RA stond te wachten in d’r kamerjas).
De volgende ochtend werd ik wakker en regende het natuurlijk. Got to love England <3. Met een iets-minder-zomerse outfit vertrok ik meteen naar de campus aan de overkant van de straat. Ik had natuurlijk nog wat dingen te regelen rondom mijn vakken, want ik had nog steeds geen idee wat ik eigenlijk ging doen hier. Gelukkig kwam ik toevallig mijn exchange coordinator tegen, die me meteen in haar kantoor uitnodigde. Daar hebben we bijna een uur gezeten en van alles uitgezocht. Het valt me echt op hoe ontzettend goed je hier ondersteund wordt als buitenlander. Je gaat je bijna een kneus voelen. Maar ja, eigenlijk is dat ook zo.. Uiteindelijk is mijn vakkenprogramma overigens precies geworden zoals in mijn Learning Agreement stond (zie vorige blog). Die introductieweken zijn allemaal heel leuk en gezellig, maar ik ben ook wel heel benieuwd naar mijn vakken!
Tot die tijd heb ik nog anderhalve week aan introductiesessies, -activeiten en -feestjes. Overdag hebben we vooral informatieve activiteiten over bijvoorbeeld de britse cultuur en het academisch leven hier. ’s Avonds is er voor iedereen wat wils te doen na bijvoorbeeld een gratis Fish and Chips supper. Zo hadden we gisteren een Welcome Garden Party met een traditionele engelse live band en vanavond kunnen we kiezen tussen een quiz of basketbaltoernooitje. Daarna zoeken we meestal met wat mensen een bar op waar de pints in de aanbieding zijn. Eigenlijk is het nog steeds een beetje vakantie voor mij ;) Verder had ik vandaag mijn eerste ESN meeting met de voormalige en de nieuwe President! Het eerste punt op de planning is onze stand op de Freshers Fair (eerstejaars informatiemarkt) volgende week. Ik wil daar zelf natuurlijk ook even rondkijken als nieuwe student, maar ik ga ook zeker helpen bij de ESN stand. Bovendien is er nog een boel te regelen voor de rest van het jaar. (Inter)national platforms voor de bestuursleden en de wekelijkse socials voor de leden.. Ik heb er zin in!
Vanaf zaterdag beginnen de grotere feesten omdat dan de Freshers Week begint en de britse eerstejaars dan ook aangekomen zijn in Plymouth.Ik kijk nu vooral uit naar zondagavond, want dan hebben we de Interhalls. Halls zijn de verschillende studentenaccomodaties die horen bij de universiteit en voor de Interhalls moet iedereen een shirt in de kleur van zijn/haar Hall kopen als ticket. Ik en mijn huisgenootjes moeten bijvoorbeeld in Gilwell Grey komen. Hoe leuk! Verder zijn er allemaal informatiemarkten over sportverenigingen, societies (hobby- en interesse verenigingen, waaronder ook ESN) en vrijwilligerswerk. Ik hoorde vandaag dat je ook vrijwilligerswerk kan doen op marien gebied. Werken bij het aquarium bijvoorbeeld. Ik zie mezelf al helemaal in m’n regenlaarzen de vissies voeren haha!
De afgelopen dagen heb ik al super veel mensen leren kennen van over de hele wereld en met alles wat er te doen is heb ik eigenlijk nog helemaal geen heimwee gehad of wat dan ook. Bovendien is het heel bijzonder om al die verschillende verhalen te horen van mijn mede-internationals: van Duitsers die standaard eland-borden jatten in Zweden tot Turken die helaas nog altijd met bombardementen te maken hebben en Zuid-Afrikanen die tegen mij in het Afrikaans kunnen vertellen over hun ‘boarding schools’. Ik ben inmiddels ook een andere Nederlander tegenkomen hier, maar daar heb ik nog geen woord Nederlands mee gepraat ;) Nee, laat mij maar lekker in mijn Britse modus. Gaat helemaal goed :)
Liefs,
Thyrza